FAQ

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over uw bestelling, betalingen of drukwerk? Bekijk de veelgestelde vragen hieronder en vind antwoorden op de meest gestelde vragen

Bestellingen algemeen

Je kunt je drukbestanden op verschillende manieren aanleveren:

 • Bestanden uploaden: Je kunt maximaal 500 MB uploaden. Je kunt je bestanden uploaden  via de volgende link: https://fabriprint.wetransfer.com 
 • Bestanden aanleveren: lever grote bestanden aan via een down- en uploaddienst WeTransfer en stuur de download-link naar het e-mailadres info@fabri-print.nl. 

Stel zelf je product samen met de productconfigurator. Selecteer alle gewenste opties – je krijgt alle beschikbare combinaties te zien. Meer gedetailleerde informatie vind je onder Bestelproces.

iDEAL

Kies je voor deze betaalwijze, dan moet je beschikken over internetbankieren. Een betaling via iDEAL is mogelijk tot een bedrag van € 12.500,00 incl. btw.

Vooruitbetaling

Zodra we je bestelling hebben ontvangen, sturen we je een bevestiging. Daarop vind je ook onze bankgegevens waarmee je kunt betalen. Als vervolgens de betaling bij ons binnen is (vermeld altijd je bestelnummer zonder spaties of speciale tekens) starten we de order. Ook daarvan ontvang je een bevestiging. Houd er rekening mee dat het twee tot drie werkdagen duurt voor je betaling zichtbaar is in ons systeem.

Onze bankgegevens:
Fabri-Print
Bank: 

Amsterdam
IBAN: NL……………..
BIC (SWIFT): ………..

Bij overboekingen vanuit het buitenland moet na aftrek van alle kosten het volledige factuurbedrag van de order in euro op onze rekening worden bijgeschreven. Is dat niet het geval en is het bedrag lager dan het factuurbedrag of worden wij met extra kosten voor buitenlands betalingsverkeer geconfronteerd, dan voeren wij de opdracht niet uit. We storten het door jou betaalde bedrag dan terug op je rekening. Houd er wel rekening mee dat daarbij extra kosten kunnen ontstaan.

SOFORT banking

SOFORT banking is een betaalmethode die beschikbaar is in een aantal Europese landen, waaronder Nederland en België. Kies je voor deze betaalwijze, dan word je na de bestelling automatisch doorverwezen naar de beveiligde betaalomgeving van SOFORT banking waar je je kunt aanmelden met de normale inloggegevens voor internetbankieren. Bevestig vervolgens je betaling met een TAN. Fabri-Print accepteert SOFORT-betalingen tot een totaalbedrag van € 12.500,00 incl. btw.

PayPal

Kies je voor PayPal, dan word je na je bestelling automatisch doorverwezen naar de beveiligde website van PayPal. Na afronding van de betaling keer je automatisch terug naar de webshop. Een betaling met PayPal is mogelijk tot een bedrag van € 8.000 (incl. btw) per order. Een SSL-versleuteling zorgt voor een veilige verbinding.

Rembours

Bij verzending onder rembours betaal je de goederen contant bij aflevering. Wanneer de chauffeur van de pakketdienst bij je aanbelt, moet je het betreffende geldbedrag gepast bij de hand hebben. De pakketdienst is niet verplicht wisselgeld bij zich te hebben. Betaling met cheques is niet mogelijk. Contante betaling onder rembours is mogelijk tot een bedrag van € 2.000,00 en alleen wanneer je één enkel product bestelt. Leveringen naar meerdere afleveradressen zijn niet mogelijk. De administratiekosten bedragen € 12,10 incl. btw (€ 10,00 excl. btw). Deze betaalwijze is niet beschikbaar wanneer een opdracht wordt opgesplitst.

Contant en met een betaalpas betalen

Als je de goederen persoonlijk afhaalt in een van onze Fabri-Print Shops, kun je contant betalen of pinnen met een betaalpas. Dit is mogelijk met alle gangbare betaalpassen met het Maestro-logo. In onze Fabri-Print shops kun je bestellingen tot een bedrag van maximaal € 2.000,00 incl. btw contant of met een betaalpas betalen. Deze betaalwijze is niet beschikbaar wanneer een opdracht wordt opgesplitst. Zelf afhalen is mogelijk voor bestellingen tot 200 kg.

Betaling met een creditcard

Fabri-Print accepteert creditcards van VISA, MasterCard en American Express. De betaling vindt plaats via SSL-versleuteling en op de externe site van je bank/creditcardmaatschappij. Betaling met een creditcard is mogelijk tot een totaalbedrag van € 4.000,00 incl. btw per bestelling. Je account wordt belast op het moment dat je de bestelling plaatst. Heb je je creditcardgegevens met succes ingevoerd, dan kan het tot maximaal 15 minuten duren tot de betalingsprocedure afgerond is.

Je kunt het bezorg- en afzenderadres via je klantaccount wijzigen, totdat je order de status ‘Drukwerk in verdere verwerking’ heeft.

Je kunt zelf je drukbestanden wijzigen via het actiemenu. Om je drukbestanden te wijzigen ga je in het actiemenu naar ‘Drukbestanden uploaden’. Upload hier de aangepaste bestanden. De oude bestanden wordt automatisch vervangen en vanaf nu zijn alleen de aangepaste drukbestanden geldig. Dit kan, zolang de order status nog niet op ‘Bestanden gaan in druk’ staat. Vanaf deze status is je bestelling in productie en kun je je bestanden niet meer wijzigen. Door wijziging van de drukbestanden kan de levertijd opschuiven.

Let op: Als we de drukbestanden nog aan het controleren zijn, kun je pas nieuwe bestanden uploaden vanaf de status ‘Bestandscontrole gereed’ of ‘Bestanden afgekeurd’.

Mocht je onverhoopt een keer een klacht hebben over je bestelling, dan kun je deze indienen via het actiemenu in je klantaccount. Geef aan wat de reden van je klacht is en hoe je wilt dat we deze behandelen.

De klacht wordt direct doorgestuurd naar onze kwaliteitsafdeling. Afhankelijk van de aard van de klacht vragen we je per e-mail ter beoordeling tot 50 bewijsexemplaren te sturen naar onderstaand adres, onder vermelding van het ordernummer:

Fabri-Print
Haverstraat 8
7573GK Oldenzaal

Portokosten en kosten voor het terugsturen van bewijsexemplaren kunnen we helaas niet vergoeden. Ongefrankeerde pakketten nemen we niet aan.

Let op: Mochten de toegestuurde bewijsexemplaren niet afdoende zijn voor een goede beoordeling, dan behouden we ons het recht voor om de volledige bestelling terug te halen.

Nadat je klacht onderzocht is, neemt een medewerker van onze kwaliteitsafdeling direct contact met je op om de klacht en de afhandeling met je te bespreken

Reclamatietermijnen

2 weken na ontvangst van de levering

Opmerking over kleurafwijkingen

Ondanks dat we gebruikmaken van de modernste drukpersen van de nieuwste generatie kunnen er kleine kleurafwijkingen optreden.
Het drukresultaat zelf hangt van veel factoren af en wordt onder andere beïnvloed door de papiereigenschappen van de verschillende producenten, zoals de witheid en looprichting, en een matte of glanzende afwerking. Daarnaast hebben klimatologische omstandigheden, zoals temperatuur en luchtvochtigheid op de plaats waar gedrukt wordt, invloed op het resultaat. Kleurafwijkingen op grond hiervan vallen op basis van ons systeem – een optimale inzet van onze drukvormen en persen – binnen de tolerantiegrens en zijn geen reden voor een klacht.

Je kunt je bestelling met slechts één klik annuleren in je klantaccount, onder ‘Bestellingen’. Klik in het actiemenu van de order op het menu-item ‘Bestelling annuleren’.
Zodra je de annulering bevestigd hebt, verandert de orderstatus van elk artikel in je bestelling in ‘Order vooraf geannuleerd’. De verwerking van je order wordt direct gestaakt.

Orders die al in productie zijn, kunnen niet meer geannuleerd worden
Als een artikel in je bestelling al de status ‘Bestanden gaan in druk’ of ‘Bestanden in druk’ heeft, kun je je bestelling niet meer annuleren.

Wil je je order annuleren omdat de drukbestanden niet kloppen?
Dit is niet per se nodig. Je kunt gewoon de gecorrigeerde drukbestanden uploaden via je klantaccount.

We kunnen je bestelling helaas niet versnellen. Je kunt wel kiezen voor een kortere productie- ofwel levertijd via de optie express- of overnight zending.

De order status laat zien in welke fase van het productieproces je order zich bevindt. Je ziet hier bijvoorbeeld het resultaat van je bestandscontrole of krijgt een herinnering om je bestanden voor druk vrij te geven.
De status van je order verandert elke keer als je order doorgaat naar een volgende stap in het productieproces. De stappen kunnen heel snel doorlopen worden, dus ook de order status kan heel snel veranderen.
Onder ‘Bestellingen’ in je klantaccount vind je altijd de actuele status van je order.

Welke status je order kan hebben, zie je in het onderstaande overzicht:

Order geplaatst
Je hebt het product van je keuze besteld. We hebben je order ontvangen. Je kunt je order vanaf dit moment bekijken in je klantaccount onder ‘Bestellingen’.

Bestanden ontvangen
We hebben de drukbestanden voor je order ontvangen. Je bestanden worden op een aantal punten gecontroleerd, afhankelijk van het type bestandscontrole dat je gekozen hebt. Het resultaat van de bestandscontrole is op dit moment nog niet beschikbaar.

Wachten op bestanden
We hebben je drukbestanden nog niet ontvangen. We kunnen je order daarom nog niet verder verwerken. Je ontvangt automatisch per e-mail een verzoek om je drukbestanden aan te leveren. Houd er rekening mee dat foutieve drukbestanden invloed hebben op de levertijd.

Bestandscontrole gereed
De controle van je bestanden is geslaagd. Dit betekent ook dat je drukbestanden drukbaar zijn. Je ontvangt het resultaat van de bestandscontrole automatisch via e-mail.

Vrijgave voor druk:
Na een positieve bestandscontrole dien je je bestanden voor druk vrij te geven als je bij je bestelling

 • de optie profi-bestandscontrole gekozen hebt
 • de optie standaard bestandscontrole met de optie bestandscontrole Plus gekozen hebt

Heb je voor standaard bestandscontrole of profi-bestandscontrole met de optie vrijgave voor druk vooraf gekozen, dan geven we de bestanden automatisch voor druk vrij.

Bestanden afgekeurd
Uit onze bestandscontrole blijkt dat je drukbestanden niet aan onze aanleverspecificaties voldoen en daarmee niet drukbaar zijn. Je ontvangt het resultaat van de bestandscontrole automatisch via e-mail.

Annuleren is in dit geval niet per se nodig. Je kunt gewoon de gecorrigeerde drukbestanden uploaden.

Vrijgegeven voor druk
De bestanden zijn voor druk vrijgegeven. Je drukbestanden worden automatisch doorgegeven naar de drukvoorbereiding.

Wachten op vrijgave voor druk
Je heb het resultaat van de bestandscontrole ontvangen maar je bestanden nog niet voor druk vrijgegeven. Zolang je de bestanden niet vrijgeeft, kunnen we je order niet verder verwerken. Daardoor kan ook de levertijd mee opschuiven.

Je moet je bestanden voor druk vrijgeven als je bij je bestelling

 • de optie profi-bestandscontrole gekozen hebt
 • de optie standaard bestandscontrole met de optie “handmatig vrijgeven voor druk” gekozen hebt

Bestanden gaan in druk
Je drukbestanden worden automatisch doorgeven naar de drukvoorbereiding. De drukplaten voor je order zijn al gemaakt. Vandaar dat je bij deze order status

 • geen nieuwe drukbestanden kunt uploaden
 • je order niet meer kunt annuleren

Order in productie
Je order wordt geproduceerd. Vandaar dat je bij deze order status

 • geen nieuwe drukbestanden kunt uploaden
 • je order niet meer kunt annuleren

Bestanden in druk
Je order wordt geproduceerd. Vandaar dat je bij deze order status

 • geen nieuwe drukbestanden kunt uploaden
 • je order niet meer kunt annuleren

Let op:
Bij deze order status kun je het factuuradres niet meer wijzigen.

Drukwerk verder verwerken
Je order is gedrukt en wordt verder verwerkt. Vandaar dat je bij deze order status

 • geen nieuwe drukbestanden kunt uploaden
 • je order niet meer kunt annuleren

Verzending wordt voorbereid
Je order is afgerond en is door UPS opgehaald voor verzending. Zodra je zending bij UPS geregistreerd is, ontvang je per e-mail bericht van UPS. Ook ontvang je het nummer van je zending, zodat je je zending online kunt volgen.

Bezorging en ophalen bij een store:
Je ontvangt ook per e-mail bericht van ons, zodra je bestelling bij een van onze stores is bezorgd.

Let op:
Bij deze order status kun je het bezorgadres en afzenderadres niet meer wijzigen.

Gereed voor ophalen
Je kunt je order ophalen bij de Fabri-Print store die je hebt gekozen. Je ontvangt automatisch een ophaalbericht per e-mail. Voor het ophalen van je bestelling heb je een kopie van je factuur nodig.

Order vooraf geannuleerd
Je order is geannuleerd. Verdere informatie ontvang je per e-mail.

Stel zelf je product samen:

Volg de stappen en klik op de gewenste optie voor je product.

Wil je een stap teruggaan? Klik dan op de gewenste stap of maak gebruik van de stap-terug-button.

Kies tot slot de hoeveelheid en levertijd van je product. Klik hiervoor op de betreffende prijs excl. BTW of incl. BTW.

Rechts boven onder ‘Configuratie’ zie je alle gekozen opties voor je product. Je kunt hier ook wijzigen invoeren of eventueel opnieuw beginnen.

Kun je bij een product geen opties kiezen, dan zie je alleen het prijsoverzicht.

Bestandcontrole

Alle aangeleverde drukbestanden worden met de standaard bestandscontrole kosteloos op een aantal punten gecontroleerd. Je ontvangt per e-mail bericht over het resultaat. Mochten de bestanden fouten bevatten en niet drukbaar zijn, dan kun je de gecorrigeerde bestanden opnieuw uploaden via je klantaccount. Komen er uit de bestandscontrole geen fouten naar voren, dan worden je bestanden automatisch vrijgegeven en gaan we over tot drukken.*

Bij de standaard bestandscontrole controleren we of:

 • het formaat klopt
 • alle fonts zijn ingesloten
 • je bestanden gecodeerd zijn (bijvoorbeeld wachtwoordbeveiliging)
 • je bestanden beschadigd zijn
 • het aantal pagina’s klopt (we controleren niet op paginanummering en paginavolgorde)
 • het aantal steunkleuren/kleurkanalen klopt (bij producten waarvoor een speciale steunkleur / bepaald aantal kleurkanalen noodzakelijk is).

*Je kunt ervoor kiezen om de vrijgave uit te stellen. Selecteer dan voordat je de bestanden uploadt op de uploadpagina Bestandscontrole Plus. (Deze optie is niet beschikbaar bij producten met lijmbinding.)

De profi-bestandscontrole is een extra service waarvoor een toeslag geldt. Je kunt deze optie bij elke bestelling kiezen. 

Bij de profi-bestandscontrole controleren we of:

 • het formaat klopt
 • alle fonts zijn ingesloten
 • je bestanden gecodeerd zijn (bijvoorbeeld wachtwoordbeveiliging)
 • je bestanden beschadigd zijn
 • het aantal pagina’s klopt (we controleren niet op paginanummering en paginavolgorde)
 • het aantal steunkleuren/kleurkanalen klopt (bij producten waarvoor een speciale steunkleur / bepaald aantal kleurkanalennoodzakelijk is)
 • de kleurruimte klopt
 • de resolutie goed is
 • er witte elementen met geactiveerde overdruk-functie gebruikt worden
 • er steunkleuren, OPI-opmerkingen, PDF-lagen (optionele inhoud), transparanties en/of JPG2000-afbeeldingen gebruikt worden

Nadat de profi-bestandscontrole is uitgevoerd, ontvang je per e-mail het resultaat.

Als je drukbestanden aan de aanleverspecificaties van Fabri-Print voldoen, moet je de order vervolgens in je klantaccount vrijgeven. Pas dan worden de bestanden gedrukt. Als je drukbestanden niet aan onze aanleverspecificaties voldoen, ontvang je per e-mail een beschrijving van de fouten met het verzoek om, na correctie van de fouten, de drukbestanden opnieuw te uploaden. Ontvang je alleen aanwijzingen (kleinere gebreken), dan kun je ervoor kiezen om je bestanden opnieuw te versturen of de reeds eerder aangeleverde bestanden in je klantaccount vrij te geven. In het laatste geval zijn we niet aansprakelijk voor het drukresultaat.

Als je voor de optie vrijgave voor druk vooraf hebt gekozen (een optie op de uploadpagina voordat je bestanden uploadt; niet beschikbaar voor producten met lijmbinding), gaan we je bestanden direct drukken, als deze aan onze aanleverspecificaties voldoen of slechts kleinere gebreken (aanwijzingen) vertonen. Uiteraard gaan we niet-drukbare bestanden (fouten) niet drukken, ook niet als je deze voor de profi-bestandscontrole vrijgegeven hebt voor druk.

De vermelde levertijden bij de producten gelden vanaf ontvangst van de correcte drukbestanden dan wel de vrijgave ervan voor druk. Bij orders met foutieve bestanden kan de levertijd opschuiven.

De kosten voor de profi-bestandscontrole zijn afhankelijk van het product (vanaf € 5,00 excl. BTW / € 6,05 incl. BTW). Je vindt deze kosten bij de bestelopties van het product.

Tijdens de bestandscontrole worden er beelden met lage resolutie van je bestanden gegenereerd.*

Aan de hand van deze beelden kun je de volgende elementen van je bestanden controleren:

 • de lay-out
 • de inhoud
 • de verhouding tussen de elementen
 • de paginavolgorde

Na een geslaagde bestandscontrole is de voorvertoning van bestanden 14 dagen beschikbaar in je klantaccount. Daarna worden je gegevens automatisch verwijderd.

De voorvertoning van bestanden kent vier varianten: gegevensoverzicht, beeld-voorvertoning, voorvertoning in Flash en stans-voorvertoning.
De beeld-voorvertoning is voor vrijwel alle producten beschikbaar.* Daarnaast kun je bij producten met meerdere pagina’s een voorvertoning in Flash bekijken waar je interactief doorheen kunt bladeren. (Voor deze functie heb je een actuele Flash Player nodig.) Bij de productcategorie presentatiemappen heb je een stans-voorvertoning. Hierbij wordt gevisualiseerd hoe je lay-out bij de betreffende stansvorm past.

De voorvertoning van bestanden is uitsluitend bedoeld als simulatie van het uiteindelijke drukresultaat. De kleuren zijn niet bindend, omdat noch het kleurmodel CMYK noch de veredelingen getoond kunnen worden. Op beeldscherm is het kleurmodel altijd RGB. Ook de resolutie is niet conform het origineel. De voorvertoning van bestanden kan dan ook niet gelijkgesteld worden met een proefdruk/plot!

*Uitzondering: producten met lijmbinding.

Bedrukking

We maken gebruik van materialen, inkt- en laksoorten die niet altijd geschikt zijn voor direct of indirect contact met levensmiddelen. Als producten met levensmiddelen in contact mogen komen (bijvoorbeeld bekers), dan wordt dit bij het product vermeld.

Sublimatiedruk is een druktechniek waarbij in water oplosbare inkt wordt gebruikt, die in de te bedrukken stof gesublimeerd wordt.

Thermofixeren is een veredelingstechniek voor vezels en textiel. Het materiaal ondergaat een warmtebehandeling, waardoor het krimpt. Deze toestand wordt dan gefixeerd. Zo wordt voorkomen dat het uiteindelijke resultaat later nog krimpt en daarmee een ongewenste vormverandering ondergaat. 

Drukbestanden

Het afloopgebied is het deel van het drukbestand dat buiten het eindformaat valt. Dit heb je nodig om een bedrukking zonder randen te kunnen realiseren. Bij de verdere verwerking wordt het afloopgebied afgesneden. Let op: het afloopgebied is iets anders dan de marge.

Bestanden die gemaakt zijn in een beeldbewerkingsprogramma zoals bijvoorbeeld Photoshop, mogen alleen als TIF- of JPG-bestand aangeleverd worden. De bestanden moeten tot één laag samengevoegd worden. Alfakanalen en uitknippaden zijn niet toegestaan. Dit geldt ook voor Photoshop-bestanden die in een lay-outprogramma worden geplaatst!

De aangeleverde drukbestanden moeten in het door Fabri-Print voorgeschreven bestandsformaat zijn opgemaakt en mogen geen drukkersmarkeringen zoals snijtekens, aflooptekens, paskruizen, kleurenbalken of andere pagina-informatie bevatten.

Proceskleuren (CMYK)
Een proceskleur ontstaat door bepaalde kleuren af te drukken met verschillende rasterhoeken. Bij klassieke vierkleurendruk zijn dit de kleuren cyaan, magenta, geel en zwart. Voor de bedrukking van de meeste van onze producten maken we gebruik van dit procedé.
Onze tip: zorg ervoor dat de aangeleverde drukbestanden zijn opgemaakt in CMYK. Steunkleuren (ook met alternatieve CMYK-kleurruimte), NChannel en DeviceN-kleurruimten kunnen bij de belichting niet juist worden weergegeven. Bij gebruik van Lab- of RGB-kleurruimten kunnen kleurafwijkingen optreden.

Steunkleuren (o.a. HKS)
Een steunkleur (ook wel speciale kleur genoemd) is een vooraf gemengde inkt. Het voordeel van een steunkleur is dat hiermee ook kleuren kunnen worden afgedrukt die in vierkleurendruk niet mogelijk zijn. Een bekende producent van steunkleuren is bijvoorbeeld HKS. Een aantal van onze producten bedrukken we met een HKS-kleur (bijvoorbeeld briefpapier 2/0 of 2/1 (2 kleuren op de voorzijde bedrukt, 1 of geen kleur op de achterzijde)).

Stempels
Kleur 100% K (zwart / wit), geen grijswaarden / rasters

De afstand tussen kaders of outlines rondom een motief en de rand van het bestandsformaat dient minimaal 4 mm te zijn.

Een PDF-bestand kan meerdere vakken bevatten. Voor het aanleveren van bestanden bij Fabri-Print vallen de MediaBox, CropBox en BleedBox (bestandsformaat) bij voorkeur samen en is de TrimBox (eindformaat) proportioneel kleiner. De BleedBox en TrimBox zijn verplichte onderdelen in de PDF/X-3:2002-norm en moeten gedefinieerd zijn. De TrimBox is bepalend voor het correct plaatsen van de bestanden.

MediaBox
Met de MediaBox definieer je de grootte van het uitvoermedium en het mediavak van het PDF-document. Het document is nog niet schoongesneden en heeft in de regel het in de PDF-maker ingestelde PostScript-paginaformaat. De MediaBox heeft altijd de grootste afmetingen, aangezien deze alle andere (hieronder toegelichte) vakken moet omsluiten. De MediaBox is ook het enige vak dat in elke PDF gedefinieerd moet zijn.

CropBox
De CropBox (in Adobe Acrobat als uitsnijdvak aangeduid) geeft het gebied van een PDF-pagina aan dat weergegeven of afgedrukt moet worden. Standaard zijn hier de waarden van de MediaBox ingesteld.

BleedBox (bij Fabri-Print: bestandsformaat)
Een BleedBox bevat informatie over het afloopvak, dat de afmetingen van het eindformaat plus de beoogde marge voor het schoonsnijden definieert. Bij Fabri-Print gaan we in de regel uit van een marge voor het schoonsnijden van 1 mm per pagina. Dit geldt bijvoorbeeld bij afbeeldingen die in het afloopvak (dus direct aan de paginarand) liggen. Houd bij een A4-pagina die je bij Fabri-Print wilt aanleveren daarom, uitgaande van een marge van 1 mm voor het schoonsnijden, voor de BleedBox een breedte aan van 210 mm + 2 mm en een lengte van 297 mm + 2 mm, dus 212 mm × 299 mm. Standaard zijn hier de waarden van de CropBox ingesteld.

TrimBox (bij Fabri-Print: eindformaat)
De TrimBox is het eindformaat van een PDF-bestand zonder marge voor het schoonsnijden en wordt ook ‘eindformaatvak’ genoemd.

De aangeleverde drukbestanden moeten altijd met een kleurprofiel worden opgeslagen. Om bij reclametechniek producten de mooiste kleuren te krijgen, kun je het beste het profiel “ISO Coated V2” (ECI) gebruiken. Bij alle andere producten gebruik je het profiel “ISO Coated V2 300%” (ECI). Dankzij ons interne ‘colour management’ worden de bestanden in het kader van de PSO-standaard geoptimaliseerd voor de gekozen en te bedrukken stof. Wanneer je kleuren gebaseerd zijn op een alternatieve kleurruimte, kunnen er ondanks de optimalisering toch kleurverschillen optreden.

Gebruik bij positieve lijnen (donkere lijn op een lichte achtergrond) een lijndikte van 0,25 pt (0,09 mm). En houd bij negatieve lijnen (lichte lijn op een donkere achtergrond) een lijndikte van minimaal 0,5 pt (0,18 mm) aan. Let op: vooral bij het verkleinen van grafieken is het van belang dat de lijndikte niet te smal wordt.

Digitale foliedruk:

 • Geef een lijndikte op van minimaal 3 pt (1,06 mm).

Stempels:

 • Geef een lijndikte op van minimaal 1 pt (0,4 mm).

Spot-UV:

 • Geef bij positieve lijnen respectievelijk tekendikte (lijn is gelakt) een dikte op van minimaal 2 pt (0,7 mm).
 • Geef bij negatieve lijnen respectievelijk tekendikte (omgeving van de lijn is gelakt) een dikte op van minimaal 3 pt (1 mm).

Kleuren goud en zilver:

 • Geef een lijndikte op van minimaal 1 pt (0,4 mm).

Reliëflak:

 • Geef bij positieve lijnen respectievelijk tekendikte (lijn is gelakt) een dikte op van minimaal 3 pt (1 mm).
 • Geef bij negatieve lijnen respectievelijk tekendikte (omgeving van de lijn is gelakt) een dikte op van minimaal 6 pt (2 mm).

Dekwit (bedrukbare blikjes):

 • Geef bij positieve lijnen respectievelijk tekendikte (lijn is wit) een dikte op van minimaal 1 pt (0,4 mm).
 • Geef bij negatieve lijnen respectievelijk tekendikte (contour van de lijn/tekens is wit) een dikte op van minimaal 2 pt (0,7 mm).

Polsbandjes:

 • Geef een lijndikte op van minimaal 0,5 pt (0,18 mm).

Paperclips:

 • Geef een lijndikte op van minimaal 0,25 pt (0,1 mm).

Servetten:

 • Positieve lijnen (donkere lijn op een lichte achtergrond) moeten een dikte van minimaal 0,5 pt (0,2 mm) hebben.
 • Negatieve lijnen (lichte lijn op een donkere achtergrond) moeten een dikte van minimaal 1 pt (0,4 mm) hebben.

Glühweinglazen:

 • Lijndikte: Geef een lijndikte op van minimaal 3,75 pt (1,5 mm).

Lanyards:

 • Geef een lijndikte op van minimaal 2,5 pt (1 mm).

De kleurverzadiging is de som van de 4 kleurkanalen in de CMYK-kleurruimte (4 kanalen x 100% = 400%).

Zorg ervoor dat de inktdekking van het drukbestand niet meer is dan 300%. En bij express- / overnight bedrukking niet meer dan 260%. Zo voorkom je dat er vlekken ontstaan of het drukwerk vastplakt omdat de inkt niet goed droog is.

Onze tip: De kleurverzadiging wordt in Photoshop weergegeven in het deelvenster ‘Info’. Je kunt de inktdekking bij afbeeldingen met behulp van de selectieve kleurcorrectie aanpassen ofwel verlagen. Door conversie naar het kleurprofiel ISO Coated v2 300% (ECI)‘ (beschikbaar op www.eci.org) kun je de inktdekking van een afbeelding beperken tot 300%. Zorg er hierbij voor dat de hele afbeelding wordt geconverteerd en dat alle kleurwaarden worden aangepast. Zuiver zwarte objecten zijn hierna bijvoorbeeld opgebouwd uit vier kleuren. De inktdekking wordt ook in Acrobat Professional onder Uitvoervoorbeeld in kleur weergegeven.

Bij overdrukken worden de kleurwaarden van het object dat overgedrukt wordt opgeteld bij bij de kleurwaarden van het object dat erachter ligt. Deze functie wordt vooral gebruikt bij zwarte tekst om ruimten tussen kleuren bij een gekleurde achtergrond te voorkomen. Als de functie overdrukken ingeschakeld is, wordt de achtergrond niet uitgespaard maar mee belicht. De tekst wordt zogezegd op de achtergrond gedrukt en bij een lichte verschuiving van de drukplaten ontstaan er geen ruimten tussen de kleuren. Overdrukken heeft geen zin bij witte objecten, omdat deze bij de belichting ‘verdwijnen’. Ook zwarte vlakken die andere objecten volledig of gedeeltelijk afdekken, kunnen problemen geven. Afhankelijk van de ondergrond krijg je namelijk verschillen in de zwartwaarden. Je kunt overdrukken ook als ‘effect’ gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld een schaduweffect creëren door voor een lichtgrijs vlak overdrukken te selecteren.

Vermijd tekengroottes van minder dan 6 pt.

 • Foliepreeg

  Geef een tekengrootte op van minimaal 14 pt; de dunste lijn moet minimaal 1 mm dik zijn.

 • Stempels

  Geef een tekengrootte op van minimaal 7 pt; de dunste lijn moet minimaal 0,4 mm dik zijn.

 • Spot-UV

  Geef een tekengrootte op van minimaal 12 pt; de dunste lijn moet minimaal 0,7 mm dik zijn.

 • Reliëflak

  Geef een tekengrootte op van minimaal 12 pt; de dunste lijn moet minimaal 1 mm dik zijn.

 • Dekwit (bedrukbare blikjes):

  Geef een tekengrootte op van minimaal 6 pt; de dunste lijn moet minimaal 0,4 mm dik zijn.

 • Polsbandjes:

  Geef een tekengrootte op van minimaal 10 pt; de dunste lijn moet minimaal 0,18 mm dik zijn.

 • Paperclips:

  Geef een tekengrootte op van minimaal 3 pt; de minimale tekenhoogte bij kleine tekens is 0,6 mm.

 • Lanyards:

  Geef een tekengrootte op van minimaal 14 pt; de dunste lijn moet minimaal 1 mm dik zijn.

Je kunt met veel softwareprogramma’s PDF-bestanden maken, maar niet alle programma’s zijn geschikt voor het maken van PDF-bestanden voor professioneel drukwerk (offset- en digitale druk). Fabri-Print kan helaas niet voor alle programma’s een gedetailleerde instructie geven voor het maken van drukklare PDF-bestanden. We adviseren je contact op te nemen met de softwareleverancier en om na te gaan of en hoe je PDF-bestanden kunt maken die voldoen aan de PDF/X-3:2002-norm.
Eventueel kunnen we ook aangeleverde bestanden drukklaar maken. Neem voor meer informatie contact op met ons Customer Service Center.

Om een schoon drukresultaat te garanderen en ervoor te zorgen dat er bij de verdere verwerking geen belangrijke elementen in- of afgesneden worden, is het van belang dat je een veiligheidsmarge tot de paginarand aanhoudt. Deze veiligheidsmarge kan per product verschillen. Uitgebreide informatie hierover vind je in de infofiche van het betreffende product.

 • Zwarte en grijze objecten,

  zoals teksten en lijnen, moeten altijd als zuiver zwart gedefinieerd worden.

  Voorbeeld:

  cyaan 0%, magenta 0%, geel 0%, zwart 60%

  of

  cyaan 0%, magenta 0%, geel 0%, zwart 100%

 • Diepzwart

  Bij zwarte vlakken kan een diepzwarte kleur door het toevoegen van andere kleurwaarden verrijkt worden.
  Voorbeeld: cyaan 60%, magenta 40%, geel 20%, zwart 100%
  Je kunt net zo lang andere kleurwaarden toevoegen, totdat de maximale inktdekking van het product bereikt is.
  Voor teksten en lijnen is dit niet aan te bevelen, omdat zich hierdoor gemakkelijk een verkeerde registratie kan voordoen.

Online ontwerpen

Voor gebruik van de Online Ontwerper heb je Adobe Flash Player nodig. Heb je deze nog niet op je computer geïnstalleerd, dan kun je de plug-in hier downloaden.

Klik op de bewerken-knop om deze tekst te wijzigen. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Briefpapier met adresblok
De voorbeeld tekstvelden voor het adresblok in enkele ontwerpen voor briefpapier zijn niet strikt volgens de DIN 5008 norm gepositioneerd. Controleer daarom de positie van het adresblok in de PDF-voorvertoning.

Upload je afbeelding in de juiste grootte. Je kunt afbeeldingen uploaden met een resolutie van 300-356 dpi en een maximale bestandsgrootte van 15 MB.

Indien de resolutie van je eigen beeldmateriaal onvoldoende is, krijg je een waarschuwing te zien met het advies een hogere resolutie te gebruiken. Gebruik je het beeldmateriaal met te lage resolutie desondanks toch, dan kan dit voor kwaliteitsverlies in het uiteindelijke product zorgen. Voor een te lage resolutie van je eigen beeldmateriaal ben je zelf verantwoordelijk. Gebreken die hierdoor ontstaan, kun je niet bij ons terugvorderen.

Upload alleen beeldmateriaal dat je daadwerkelijk mag gebruiken en dat geen inbreuk maakt op rechten van derden. In geval van twijfel, bijvoorbeeld bij klachten, moeten we bewijsmateriaal opvragen dat je rechten aantoont. In geval van een schadeclaim ben je aansprakelijk voor alle kosten zoals eventuele schadevergoedingen.

Lay-out wijzigingen
Je kunt zelf de teksten, fonts, afbeeldingen, logo’s en achtergrondkleuren in je lay-out voorbeeld aanpassen.

Tekstwijzigingen
Teksten kun je volledig naar wens aanpassen. Zo kun je de tekengrootte wijzigen, het lettertype aanpassen of de grootte van het tekstveld wijzigen. Spelfouten in teksten worden rood onderstreept. Het kan om diverse redenen voorkomen dat woorden die correct geschreven zijn, toch rood onderstreept worden. Controleer daarom altijd zelf de spelling. De rode lijnen zie je niet in het uiteindelijke product.

Kleurwijzigingen
Je kunt de kleuren in je ontwerp aanpassen en kleuren kiezen uit een voorgedefinieerd kleurpalet dat past bij je lay-out. Klik hiervoor op ‘Kleur wijzigen’ in het menu. Om ontwerptechnische redenen is dit helaas niet voor alle kleuren mogelijk.

Correcties
Een opgeslagen ontwerp kun je op elk moment openen en bewerken. Heb je je ontwerp met ‘Gereed’ afgerond, geef dit dan in de voorvertoning vrij via ‘Pagina goedkeuren’. Zodra je je bestelling hebt afgerond, kun je je ontwerp niet meer corrigeren.

PDF-voorvertoning
In het voorvertoningsvenser kun je ter controle een lage resolutie PDF met het Fabri-Print-watermerk downloaden.

Je kunt elk ontwerp, zowel voor een logo als product, opslaan onder ‘Online ontwerpen’- ‘Mijn ontwerpen’. Klik hiervoor op ‘Opslaan’. Na de productie slaan we je product automatisch op. Onder ‘Mijn ontwerpen’ kun je je ontwerpen op elk moment beheren. Bestelde ontwerpen slaan we onbeperkt op. Opgeslagen ontwerpen blijven 12 maanden beschikbaar, daarna worden ze automatisch zonder bericht verwijderd.

Overig

Fabri-Print kan niet garanderen dat producten opnieuw bedrukt kunnen worden (behalve briefpapier en enveloppen offset wit). Of een product opnieuw bedrukt kan worden, is over het algemeen afhankelijk van de papiersoort, de kleur en het veredelingsproces.

Met behulp van de papiergewicht calculator kun je het zogenoemde papiergewicht berekenen. Dit is een richtgetal dat is gebaseerd op het gewicht van onbedrukt papier. Afhankelijk van de kleurverzadiging krijg je andere waarden en gewichten, die afwijken van de papiergewicht calculator en daarom niets zeggen over de hoeveelheid van afzonderlijke producten.

De Duitse ProzessStandard Offsetdruck (PSO – ProcesStandaard Offsetdruk)) beschrijft de industriële en gestandaardiseerde productie van drukwerk. Sinds 2007 is de PSO verankerd in de ISO-norm ISO-12647-2. Door deze richtlijn moet de kwaliteit van de productie bij offsetdruk gewaarborgd worden, van het genereren van de bestandsgegevens tot aan het uiteindelijke drukresultaat.

Reproducties van bankbiljetten en munten
Het is niet toegestaan bankbiljetten en munten voor reclame- en andere doeleinden te produceren, indien deze voor echte bankbiljetten en munten aangezien zouden kunnen worden. Gedetailleerde informatie over illustraties en reproducties van bankbiljetten en munten vind je op de website van de Europese Centrale Bank onder het kopje Reproductieregels.
Drukken van waardepapier
Het drukken van waardepapier is voorbehouden aan speciale waardepapierdrukkerijen. De productie en uitgifte van waardepapieren kan dan ook inbreuk maken op het Nederlandse strafrecht.

Plaatsing - Rangschikking

In de drukvoorbereiding worden de aangeleverde drukbestanden midden in een kader geplaatst dat overeenkomt met de grootte van het bestandsformaat. Indien nodig draaien we de bestanden; dit doen we ook als de voor- en achterzijde niet goed op elkaar aansluiten. Via Voorvertoning bestand kun je controleren hoe je bestanden gedraaid worden.

Bij het rangschikken worden de pagina’s van een product met meerdere pagina’s, bijvoorbeeld een brochure, volgens een bepaald schema op het plano drukvel geplaatst, zodat de pagina’s nadat het vel bedrukt en gevouwen is, in de juiste volgorde staan.

Product

Gebruik altijd ons lay-out-voorbeeld. Hierop zijn alle ingrediënten aangegeven. In een tray zitten 24 blikjes. De blikjes zijn statiegeldvrij en bevatten 250 ml. De folie wordt tot aan de rand op het blikje aangebracht.

 • Bij een transparante folie schijnt de ondergrond zilver door. Dit kan mogelijk tot kleurveranderingen in je drukmotief leiden.
  Let op: alle elementen die zijn ingesteld op wit worden transparant omdat ze niet meegedrukt worden.
 • Bij elementen die zijn ingesteld op dekwit schijnt de ondergrond niet door.

Bij de productie van de buttons kunnen afwerkingstoleranties tot 1,5 mm ontstaan. Hierdoor kunnen cirkels die in het midden zijn geplaatst iets verschuiven en daardoor excentrisch overkomen.

Meerlaags karton met een wit, meervoudig gestreken en houtvrij oppervlak, een lichte tussenlaag en een lichte onderlaag. Vanwege het hoge volume en stijfheid is dit karton zeer geschikt voor omslagen, productverpakkingen en andere verpakkingen.

Een papiersoort met parelmoer-witte voorzijde en witte, mat gestreken achterzijde. Alle vlakken op de voorzijde waarvoor geen kleur is ingesteld, worden bij bedrukking parelmoer wit.

Voor een optimale kleurverzadiging bij zwarte vlakken adviseren we je om aan het zwart cyaan, magenta en geel toe te voegen (max. kleurverzadiging 260%)

Onze tassen worden na de bedrukking met hoogwaardig handwerk verder afgewerkt. Kleine afwijkingen of onregelmatigheden en enigszins zichtbare bewerkingssporen kunnen we echter helaas niet volledig uitsluiten.

De buitenzijde van de tassen worden na de bedrukking voorzien van een hoogglans laminaatfolie. Door deze afwerking kunnen de drukkleuren (CMYK) die eronder liggen, licht veranderen.

Er is altijd enig kleurverschil tussen de drukkleuren (CMYK) en het matte kleuroppervlak van het koord. De in PANTONE aangegeven kleurwaarden van het koord (zie productconfiguratie) zijn uitsluitend benaderingswaarden.

Bij producten voorzien van een UV-lak kan het papier in de vouw/breuklijn licht openbreken. Dit wordt veroorzaakt door de hardheid van de UV-lak.

Bij het gebruik van bedrukte enveloppen voor postzendingen gelden de richtlijnen van PostNL voor de automatische verwerking van brieven. Meer informatie vind je op www.postnl.nl.

Foliepreeg is een druktechnische decoratieve veredeling van een drukproduct. Hierbij worden hoogglans folies door middel van druk en warmte op de te bedrukken stof geperst. Zo kun je motieven en teksten met een minimale lijndikte van 3 pt (≙ 1,06 mm) accentueren, wat het drukproduct een exclusieve uitstraling geeft.

Door het pregen wordt de papiercoating vervormd. Het foliemotief kan op de achterzijde een lichte afdruk achterlaten.

Het te bedrukken materiaal voldoet aan de eisen voor moeilijk ontvlambare materialen (brandklasse B1) volgens DIN 4102-1. Het materiaal is getest in een opstelling waarin het materiaal vrij hangt of een afstand heeft van >40 mm tot hetzelfde materiaal of vlakken van andere materialen.
Speciale opmerking: als het materiaal bewerkt wordt (bijvoorbeeld bedrukking, beschermlaag, ondergrond) kunnen de brandeigenschappen van het te bedrukken materiaal veranderen.

Ons kringlooppapier bestaat voor 100% uit oudpapier. Doordat het oppervlak poreus en ongestreken is, neemt het papier veel inkt op. Hierdoor kan bij donkere, volvlak motieven een onrustige inktdekking ontstaan. Kies daarom bij je motieven voor een lichtere instelling dan normaal. Zo houd je meer contrast en blijft het beeld scherper. Ons kringlooppapier heeft een hoge witheid en heeft de karakteristieke uitstraling van gerecycled papier.

Een gestreken beschrijfbaar papier met metallic effecten op beide zijden. Alle vlakken waarvoor geen kleur is gedefinieerd, worden goudkleurig. Hoe lichter de kleuren, hoe groter het goudeffect.

Vanwege het veredelde oppervlak kan bij grotere kleurvlakken een onrustige inktdekking ontstaan.

Voor een optimale kleurverzadiging bij zwarte vlakken adviseren we je om aan het zwart cyaan, magenta en geel toe te voegen (max. kleurverzadiging 260%).

Een hardcover is een boek met een harde omslag (kaft). De omslag is gemaakt van grijskarton (dikte 2 tot 2,2 mm) en bedekt met houtvrij mc (maco). Ter bescherming wordt het houtvrij mc (maco) ook nog mat of glanzend gelamineerd. Dit zorgt ook voor een kwalitatief hoogwaardige uitstraling.

Een softcover is een brochure of boek met een flexibele omslag (kaft). De omslag is gemaakt van stevig sulfaatkarton, dat ook aan de binnenzijde bedrukt kan worden.
Een oplage van 1 – 100 stuks wordt digitaal gedrukt.

Onze houten stempels zijn voorzien van een ergonomisch vormgegeven handgreep en een tekstplaat. De beide delen zijn gemaakt van beukenhout en aan elkaar vastgeschroefd voor langdurig gebruik. Een natuurlaklaag zorgt voor extra bescherming van het oppervlak. Vanwege het natuurlijke karakter van hout kunnen er qua kleur verschillen zijn tussen de delen. Voor een juiste uitlijning van je bedrukking is een traditionele zilveren merkstift in de handgreep verwerkt.

Een gestreken beschrijfbaar papier met metallic effecten op beide zijden. Afhankelijk van de lichtinval krijgt het oppervlak een roze of lichtgroene kleur. Bij bedrukking worden alle vlakken die niet op kleur zijn ingesteld, iriserend. 

Vanwege het veredelde oppervlak kan bij grotere kleurvlakken een onrustige inktdekking ontstaan.
 
Voor een optimale kleurverzadiging bij zwarte vlakken adviseren we je om aan het zwart cyaan, magenta en geel toe te voegen (max. kleurverzadiging 260%).

Ongestreken kraftpapier is een papiersoort met een open structuur die meer inkt opneemt dan gestreken papier. Daardoor komt het drukresultaat op ongestreken papier doffer over dan op gestreken houtvrij mc (maco).

Met een laminaatafwerking bescherm je je drukwerk niet alleen tegen vuil en gebruikssporen, maar het het voelt ook nog eens prettig aan. Producten met een laminering zijn daarom vooral geschikt voor gebruik in de horeca en alle relatiegeschenken die veel worden vastgepakt.

De extra folielaag kan voor kleurafwijkingen zorgen. Een glanzende laminering geeft je drukwerk een diepere, fellere kleur, bij de matte laminering komen de kleuren wat zachter over.

 • De latexdruktechniek is een nieuw milieuvriendelijk drukprocedé bij bedrukking op groot formaat. De ecologische latexkleuren zijn uitermate geschikt voor binnen en buiten gebruik. De kleuren, die zijn geproduceerd op waterbasis, zijn geurneutraal en zorgen bovendien voor een bijzonder natuurlijke en uitstekende beeldkwaliteit. Deze techniek is daarnaast geschikt voor een groot aantal te bedrukken materialen en is, afhankelijk van het materiaal, weer- en lichtbestendig.

Controleer voor gebruik of de metalen pennen op de juiste manier voor het kruisframe vastzitten. Berg de ligstoel altijd op een droge plaats op. Hout is een natuurproduct. Dit betekent dat verkleuring mogelijk is. Verkleuring van het hout is dan ook geen reden voor een klacht. Dit geldt ook voor oneigenlijk gebruik en een verkeerde behandeling of opslag van de ligstoel. Het houten frame kan met een vochtige spons schoongemaakt worden. Vermijd permanente blootstelling aan weersinvloeden.

Door de reliëfstructuur komen volvlakken op de afdruk levendiger over. In vergelijking met gestreken papier is de intensiteit van de drukkleur, vanwege het gepreegde oppervlak, lager en het drukbeeld minder krachtig.

De witte 255 g PVC-folie wordt op een magneetdrager aangebracht. Een extra glans laminaat beschermt tegen weersinvloeden en maakt de bedrukking UV-bestendig.

Buitenzijde: 325 g papier, ongestreken wit: 1,3-voudig papiervolume. Binnenzijde: zwarte kern van 275 g papier; 1,3-voudig papiervolume.

Ons natuurpapier crème is gemaakt van chloorvrij gebleekte papierpulp. Vanwege zijn open structuur neemt dit papier veel inkt op. Afbeeldingen komen op natuurpapier zacht en warm over. Houd rekening met de invloed die de crèmetoon heeft op de kleurweergave. Kies daarom bij je motieven voor een lichtere instelling dan normaal. Zo houd je meer contrast en blijft het beeld scherper.

Het houtvrije offset papier heeft een mat, ongestreken en gelijmd oppervlak. De kleur van de bedrukking komt op offset papier niet zo krachtig over als op gestreken papier. Vanwege het ongestreken oppervlak kan bij grotere, gladde kleurvlakken een onrustige inktdekking ontstaan. Kies daarom bij je motieven voor een lichtere instelling dan normaal. Zo houd je meer contrast en blijft het beeld scherper.

Het stickermateriaal hecht goed op een gladde, vetvrije en schone ondergrond. De gebruikte lijm bevat uit milieuoverwegingen geen oplosmiddelen.

Wij kunnen zilverfolie naar wens met een kleur bedrukken. Hoe lichter de kleuren, hoe groter het metallic effect. Alle vlakken die zonder kleur (wit) zijn ingesteld, worden volledig zilver.

Door de hoge temperaturen bij het lamineren en de eigen kleurschakeringen van de folies kunnen kleurafwijkingen optreden. Je kunt daarom geen bezwaar maken tegen eventuele kleurafwijkingen. Hiervoor kan geen bezwaar worden ingediend. Over het algemeen worden de kleuren krachtiger. Het handtekeningenveld kan beschreven worden. Kaarten zijn voorzien van een Low Coercivity magneetstrip.

Voor onze poefs gebruiken we een hoogwaardig en brandvertragend polyurethaan-schuimrubber. Dit staat garant voor een aangenaam zitcomfort; de open celstructuur zorgt voor een hoge luchtdoorlatendheid. Het schuimrubber behoudt ook bij grotere belasting zijn vorm.

Ons schuimrubber heeft een hoog ruimtelijk gewicht (RG 40) en een hoge stuikhardheid (stuikhardheid 65). Het ruimtelijk gewicht geeft aan hoeveel een kubieke meter schuimrubber weegt. De stuikhardheid geeft aan hoe hard het schuimrubber is en hoe snel het zijn oorspronkelijke vorm weer terugkrijgt nadat je erop hebt gezeten. En hoe zwaarder en harder het schuimrubber is, hoe duurzamer het is en hoe zwaarder het belast kan worden. 

Een half transparante, doorschijnende kunststof met een eenzijdig gemoltoneerd oppervlak. Polyprop wordt met transparante kleuren (Euroscale, geen speciale kleuren) bedrukt. Alle vlakken die zijn ingesteld op wit worden transparant bij de bedrukking.

Bij de productie van brochures of boeken gebruiken we een lijmbinding. Hierbij wordt het boekblok aan de rugzijde aan elkaar gelijmd en vervolgens met een omslag verlijmd. Zo ontstaat een compacte en stevige brochure.

We maken gebruik van een polyurethaan-lijmbinding met polyurethaanlijm. Deze techniek staat bekend als een zeer hoogwaardige methode en is uitermate geschikt voor producten die veel gebruikt worden. Na 48 uur is de lijm uitgehard en kan het product gebruikt worden.

Posterpapier (blueback) is geschikt voor gebruik buiten en wordt af fabriek aan de achterzijde voorzien van een afdeklaag, die moet voorkomen dat de poster doorschijnt. De kleur en structuur van deze afdeklaag kan afhankelijk van de productie verschillen. Er zijn verschillende blauwtonen mogelijk om doorschijnen te verhinderen. Deze verschillen hebben echter geen invloed op de functionaliteit (‘doorschijnen voorkomen’) van het papier en worden dan ook niet als reden voor een klacht erkend.

Met reliëflak creëer je spectaculaire effecten. Door de verhoogde, voelbare laklaag worden delen van motieven en teksten driedimensionaal weergegeven en krijgt je product een levendig uitstraling. De lakstructuur komt vooral goed tot zijn recht bij motieven met vlakken. Dunne lijnen en filigrane details kunnen niet zo sterk omhoog gehaald worden, maar steken wel duidelijk af van de delen die niet veredeld zijn.
Bij het snijden komt de bedrukking op de plekken die voorzien zijn van een laklaag omhoog. Hierdoor wordt de papiercoating vervormd. Het lakmotief kan op de achterzijde een lichte afdruk achterlaten.

De schutbladen voor en achter verbinden het boekwerk (binnendeel van een boek) met de boekomslag. De schutbladen voor en achter zijn wit en kunnen niet bedrukt worden.  

Een papiersoort met een metallic, hoogglans zilver voorzijde en een witte, mat gestreken achterzijde. Afhankelijk van het kleurgebruik ontstaan verschillende metallic effecten. Hoe lichter de kleuren, hoe groter het metallic effect. Alle vlakken waarvoor geen kleur is gedefinieerd, worden zilverkleurig.

Voor een optimale kleurverzadiging bij zwarte vlakken adviseren we je om aan het zwart cyaan, magenta en geel toe te voegen (max. kleurverzadiging 260%).

Weerbestendige stickers die geschikt zijn voor gebruik buiten. De houdbaarheid van de bedrukking en het materiaal zelf is afhankelijk van de weersomstandigheden.

Transparante stickers zijn doorzichtig, d.w.z. dat de ondergrond waar de sticker op aangebracht is, erdoor schijnt. Hierdoor kunnen de kleuren van je drukmotief eventueel veranderen, ook omdat de stickers met transparante kleuren (Euroscale, geen speciale kleuren) bedrukt worden.
Let op: Alle vlakken die zijn ingesteld op wit worden niet meegedrukt en worden transparant.

Verzending

Je kunt er bij elke bestelling voor kiezen om deze op te halen bij een Fabri-Print store.

Zodra je bestelling klaarstaat, ontvang je per e-mail bericht van ons. Je kunt je bestelling pas ophalen als je dit bericht ontvangen hebt. Houd hierbij rekening met de openingstijden van de Fabri-Print store die je gekozen hebt. Vergeet niet je ordernummer mee te brengen als je je bestelling ophaalt.

Adressen en openingstijden Fabri-Print stores

Let op:

 • Als je bestelling uit meerdere pakketten bestaat, kan het zijn dat de verzendoptie ‘Ophalen bij Fabri-Print store’ vanwege verschillen in opslagruimte niet voor alle stores beschikbaar is.
 • In alle Fabri-Print Stores kun je contant of met een geldige Nederlandse betaalkaart een bedrag tot maximaal 2.000 euro incl. btw betalen.
 • Betaling met een cheque is niet mogelijk.
 • Bij meerdere bezorgadressen kun je je bestelling helaas niet bij een store ophalen.

Bezorging op een depot is niet mogelijk.

Fabri-Print bezorgt alleen binnen Nederland. We bezorgen niet op depots en postbusadressen.

Bij het versturen van mappen met inhoud is het belangrijk dat het mechaniek en de verpakking zodanig is dat de inhoud niet kan verschuiven. Het is daarom goed om vulmateriaal te gebruiken voor alle lege ruimte.

Voor bepaalde producten kun je tot tien verschillende bezorgadressen opgeven. Als je meerdere bezorgadressen hebt opgegeven, houd dan rekening met het volgende:

 • Betaalwijzen: de opties betaling onder rembours, contante betaling en betaling met betaalkaart zijn niet beschikbaar
 • Bezorgopties: je kunt je bestelling niet ophalen in een store
 • Levertijden: standaardzending, express-zending
 • Producten: deze optie is vooralsnog alleen beschikbaar voor bepaalde producten
 • Adreswijzigingen: je kunt adressen wijzigingen totdat je order de status ‘Drukwerk in verdere verwerking’ heeft.

De sticker op het rembourspakket (met daarop in rode letters C.O.D.) geldt als ontvangstbewijs. Dit dient door de bezorger van UPS ondertekend te worden.

Je kunt je pakket online volgen via UPS ( Zending traceren). Open hiervoor de betreffende order in je klantaccount. Je ziet dan het trackingnummer van je pakket. Als je op het pakketnummer klikt, kom je direct bij Zending traceren van UPS.

Bezorging op een depot is niet mogelijk.
Fabri-Print bezorgt alleen binnen Nederland. We bezorgen niet op depots en postbusadressen.

Standaard-bestellingen

Let op: De levertijden van standaard bestellingen zijn indicatieve levertijden. Vertragingen van één tot twee werkdagen zijn mogelijk.

Express-zendingen

Bij veel producten kun je kiezen voor express-zending. De levertijd en uiterste aanleverdatum vind je in het prijsoverzicht van het betreffende product. Deze kunnen per product variëren.

Overnight zendingen

 • Bij veel producten kun je kiezen voor overnight zending
 • Plaats je bestelling voor 09:00, 10:00 uur (ma-vr) en stuur ons de correcte drukbestanden.
 • We drukken en verwerken je bestanden dan dezelfde dag nog.
 • De volgende werkdag wordt je bestelling door UPS bezorgd (Uitzondering: de levering op de eilanden is bij een overnight-bestelling 2 werkdagen)

Dit word in overleg gedaan met ons. 

Als we een bestelling opnieuw moeten versturen, brengen we extra kosten in rekening:

1) Standaard- remboursverzending:
Verzendtarief pakketten (per pakket) 10,00 EUR excl. BTW/ 12,10 EUR incl. BTW
Rembourskosten (per order) 10,00 EUR excl. BTW/ 12,10 EUR incl. BTW
Administratiekosten (per order) 5,00 EUR excl. BTW/ 6,05 EUR incl. BTW

2) Express- remboursverzending:
Verzendtarief pakketten(per pakket) 20,00 EUR excl. BTW/ 24,20 EUR incl. BTW
Rembourskosten (per order) 10,00 EUR excl. BTW/ 12,10 EUR incl. BTW
Administratiekosten (per order) 5,00 EUR excl. BTW/ 6,05 EUR incl. BTW

Verdere verwerkingen

Bundelen is het samenvoegen van een bepaald aantal afgetelde drukproducten met een papieren of plastic band.

Flyers kunnen in bundels van 50 stuks, folders per 25, 50 en 100 stuks besteld worden. Bij beide producten is het bundelen echter afhankelijk van het formaat, de oplage en het gramgewicht.

Nadat je je product hebt samengesteld, zie je de details voor bundelen.

Bij toegangskaarten kun je zelf een doorlopende nummering kiezen van 000.001. – 300.000. Hiervoor gebruiken we het font ‘OCR 11×7’ met een grootte van 15 pt (cijferhoogte 4 mm).
Bij de doorschrijfsets gebruiken we het font ‘Block’ in grootte 12 pt (cijferhoogte 4,5 mm). Je kunt zelf een doorlopende nummering kiezen van 000001 – 999999. Om productietechnische redenen wordt een getal van zes cijfers (bijvoorbeeld 000001 – 001000) afgedrukt.

Rillen is een afwerking waarbij een vouwlijn (ril) in papier of karton wordt aangebracht. Daarmee wordt voorkomen dat het materiaal bij het vouwen scheurt of breekt. Let op: We kunnen bij rillen helaas geen rekening houden met de looprichting van het papier.

Een wire-o-binding maakt gebruik van een metalen bindring, die voor veel stevigheid zorgt. Het voordeel is dat je de ingebonden pagina’s volledig kunt openslaan en het ingebonden product open blijft liggen.

Staat u vraag er niet tussen?